fbpx Skip to content

Historie

Historie
Oprichting en predicaat koninklijk

In 1902 besloten enkele Rotterdamse postmannen tot de oprichting van de Muziekvereniging van Post- en Telegraafbeambten “De Rotterdamsche Postfanfare”. Reeds na tien jaar werd de fanfare omgezet in een harmonie. Onder leiding van de vermaarde dirigent Thom Adee werd de RPH een zeer succesvolle vereniging en graag geziene gast in de Rotterdamse binnenstad.

Het bombardement van Rotterdam in mei 1940 trof ook de RPH. Veel van het archief ging hierbij verloren. Gelukkig waren de instrumenten voor het merendeel bij de leden thuis, waardoor deze gespaard bleven. Vrij snel na de bevrijding kon de RPH dan ook de nodige feesten muzikaal luister bij zetten. Als dank voor haar grote sociale karakter, de hechte band met de bevolking en de betekenis van het orkest voor de stad Rotterdam ontving de RPH bij haar 50-jarig jubileum het predicaat ‘Koninklijk’.

Langspeelplaat en themaconcerten

Rock ‘n roll en ‘The Beatles’ lieten ook de KRPH niet koud en de vergrijzing sloeg toe. De kentering kwam eind jaren 60 en resulteerde in een opwaartse lijn. Vol trots kon dan ook in 1972 de eerste langspeelplaat worden uitgebracht, vijf jaar later gevolgd door een tweede LP. De KRPH was weer helemaal terug en richtte ook een leerlingenorkest op. In de hoogtijdagen van dit orkest telde het meer dan 30 leden. Het 80-jarig bestaan werd groots gevierd met onder meer een receptie en een tweedaagse reis naar Marburg (Duitsland). Ook verscheen er een boek over de 80-jarige historie van de KRPH.

Het ging de KRPH voor de wind, mede door de jaarlijkse uitvoering te koppelen aan een thema. Zo werden concerten gegeven als ‘Tropical Harmonie’ (Zuid-Amerikaanse muziek), ‘Glenn Miller-story’ en ‘Reis door Europa’. Ook de drumband (later slagwerkgroep) liet zich niet onbetuigd: in 1990 werd men kampioen van Nederland in de tweede divisie.

Historie
Theater Zuidplein en Festival in Brilon

De viering van het 90-jarig bestaan verliep eveneens succesvol. Zo was er de receptie met aanvullend het koud buffet en de feestavond. Ook organiseerde men een groots openlucht muziekfestival op het Schouwburgplein en werd er een fraai in kleurendruk-omslag gehuld jubileumboekje uitgegeven. Het feestjaar eindigde tenslotte met een jubileumconcert in het Theater Zuidplein te Rotterdam.

In 1995 werd het tijd voor een nieuwe muzikale wind en werd na bijna 25 jaar afscheid genomen van dirigent Ton van Meel. Voor zijn bewezen diensten ontving hij het erelidmaatschap van de vereniging. Een nieuwe generatie dirigenten werd vervolgens aan het orkest gekoppeld. Met dirigent Bart Koning werd in 1997 zeer succesvol deelgenomen aan een internationaal muziekfestival in Brilon (Sauerland): er werd een eerste prijs met lof van de jury behaald. KRPH en aanhang verbleven vier dagen onder uitmuntende omstandigheden in Duitsland.

Historie
CD en samenwerkingen

Vanaf 1998 stond Hans Verheij op de bok en werd de stijgende muzikale lijn verder vormgegeven. In 2002 bestond de vereniging 100 jaar: reden om de nodige festiviteiten te ondernemen. Er werd een CD opgenomen, uiteraard was er een receptie waarbij een jubileumboekje werd overhandigd aan burgemeester Opstelten van Rotterdam en een jubileumconcert met als speciale gast Jan Vayne.

In 2005 en 2008 wordt succesvol geconcerteerd met de beroemde Nederlandse jazztrompettist Eric Vloeimans in een speciaal voor deze combinatie geschreven compositie. In 2007 opent de KRPH als begeleidingsorkest van de drie baritons Henk Poort, Marco Bakker en Ernst Daniël Smit de R’Uitmarkt op het Schouwburgplein in Rotterdam welke via TV live in heel Nederland is te volgen.

Verhuizing en op eigen benen

Op 4 januari 2008 verlaat de KRPH na bijna 106 jaar het centrum van Rotterdam en maakt de oversteek naar Zuid om haar repetitieruimte in Rotterdam Charlois te betrekken. Niet veel later dat jaar wordt dirigent Verheij opgevolgd door Ton van Grevenbroek. Door drukke werkzaamheden kan Ton helaas geen dirigent blijven en werd hij medio 2009 opgevolgd door Gerhart Drijvers. Zijn naam doet hem eer aan: zeer gedreven stuwt hij de KRPH op naar een volgend hoger muzikaal peil.

Op 1 januari 2010 staat de KRPH, na bijna 108 jaar, op eigen benen en zijn wij niet langer een bedrijfsorkest van TNT. De naam ‘Post’ blijft wel in onze naam als herinnering aan hoe het ooit begon. Gerhart verlaat in 2010 de KRPH. Gelukkig bleken de werkzaamheden van Ton van Grevenbroek niet langer op donderdagavond te vallen en kwam hij terug voor het orkest.

Historie

Recent

Onder leiding van Ton is de KRPH de afgelopen jaren zowel kwalitatief als kwantitatief enorm gegroeid. Dit heeft geleid tot mooie concerten met verschillende solisten, maar ook met koren. Zo werd in 2016 succesvol het koor Fortissimo begeleid bij de uitvoering van The West Side Story. In 2018 heeft de KRPH samen met Vocal Popgroup Re-flax twee theaterconcerten in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht verzorgd. Meer dan 1000 toeschouwers bezochten het muziekspektakel  Autumn Proms.

Daarnaast verzorgt de KRPH jaarlijks concerten, die zijn gebaseerd op een thema zoals ‘In Spaanse Sferen’ (2014), het Valentijnsconcert ‘KRPH loves Music’ (2017) en vele kerst- en nieuwjaarsconcerten. Een muzikaal hoogtepunt in 2017 was het optreden op een drijvend ponton onder ‘De Hef’. Met dit concert werd het groot onderhoud aan deze monumentale Rotterdamse brug afgerond. Tevens maakt de KRPH al enkele jaren een zomertour langs verschillende Rotterdamse wijkcentra en op festivals zoals de Wereldhavendagen, Schouwburgplein Leeft en Muziek op de Rotte. Deze tours kennen een vast thema en zijn voorzien van zowel visuele- als audiopresentaties.

In 2018 werd een bezoek gebracht aan Brugge op uitnodiging van de harmonie Vermaak na Arbeid uit Koolkerke. Het was een weekend met gezellige avonden, goede repetities en twee geweldige concerten op de historische Markt. En tot slot gaat de vereniging elke twee jaar op muziekweekend. Enerzijds om nieuwe programma’s in te studeren, maar anderzijds om de uitstekende band tussen de leden te blijven onderhouden.

Na een prachtig 2019 met vele concerten in de stad – denk aan de Witte de Withstraat (Melly), naast de Markthal, op het Schouwburgplein, bij de heropening van de Maastunnel en bij het kerstconcert in de Grote Kerk Overschie – lagen de repetities een periode stil. De KRPH zat niet stil: zij verhuisde naar Overschie!

De KRPH is herstart. We hebben afscheid genomen van onze geliefde dirigent, Ton van Grevenbroek. Het orkest kijkt terug op meer dan tien hele mooie jaren samen!

Sinds oktober 2021 staat Maron Teerds op de bok. Lees meer over onze nieuwe dirigent op https://www.krph.nl/dirigent/.